Johanna Holmström har skrivit en av novellerna i samlingen En liten bok om klimatpåverkan. Novellen heter Flicka i gul ylletröja.
 

1. Hur ser din skrivprocess ut? Hur gör du om du har svårt att komma igång?
Jag skriver varje dag i ungefär fyra timmar när jag jobbar med en text. Jag har som minimimålsättning att skriva en sida om dagen men det brukar bli mellan tre och fem. När jag skriver en novell brukar den vara mera eller mindre färdig när den väl har kommit till pappers. En roman däremot kräver flera omskrivningar. Jag brukar tänka väldigt mycket redan innan jag börjar skriva så den största delen av processen pågår inne i huvudet. Jag brukar inte ha svårt att komma igång eftersom min process bygger på att vänta tills jag är klar att börja skriva, men det funkar ju inte under tidspress. Är en idé dålig så skriver jag den aldrig. De bra idéerna behöver få mogna. Jag kan däremot få idéer genom att bläddra i fototidningar och fantisera kring bilderna, genom att sitta och betrakta folk, via annat material som till exempel filmer eller låttexter, ja nästan från vad som helst. Om jag fastnar mitt i processen brukar jag läsa igenom det jag har skrivit tidigare och det hjälper mig att fortsätta.

 

2. Berätta om hur du fick inspiration till den här texten.
Eftersom temat var miljö och hållbar utveckling så hjälpte det att försöka föreställa sig ett framtidsscenario, men ett alternativ där det blev kallare i stället för varmare. Jag är fascinerad av att försöka tänka mig hur den ekologiska katastrofen skulle kunna se ut, även om det är ett beklämmande ämne att tänka på.

 

3. Hur mycket tänker du på hållbar utveckling i vardagen? 
Jag tänker mycket på hållbar utveckling och är väldigt frustrerad över att det inte verkar ligga i de största miljöbovarnas intresse. Det har blivit privatpersonernas ansvar att rädda världen och även vår kollektiva skuld då det inte lyckas. Det går inte att börja och sluta i vår ända. Viljan måste finnas hos dem med den största makten och det största ansvaret, annars kommer det helt enkelt inte att lyckas.

 

4. Vilka tre klimatgärningar försöker du göra varje dag?
Jag försöker äta väldigt lite kött. Tar kollektivtrafik eller promenerar så ofta det går. Sorterar mina sopor.

 

5. När gjorde du senast ett klimatbrott?
Jag kör bil dagligen och slänger lampor i vanlig skräpkorg.

 

6. Skulle du vara beredd att helt sluta flyga?
Ja, speciellt om det fanns snabbgående tåg mellan Europas största städer. Egentligen gillar jag inte att resa.

 

 

Fotot är taget av Johanna Holmström.