Martina Moliis-Mellberg har skrivit en prosalyrisk text i samlingen En liten bok om klimatpåverkan. Texten heter En jägare.

1. Hur ser din skrivprocess ut? Hur gör du om du har svårt att komma igång?
Mina texter börjar ofta med ett ord/ett namn och en abstrakt känsla. Jag ser något diffust framför mig som jag sedan försöker sätta ord på. Det är dömt att misslyckas, jag når aldrig platsen där texten motsvarar idén. Men ibland kommer jag nära och det är därför jag fortsätter skriva.
Om jag har svårt att komma igång väntar jag tills det blir kväll eller ännu hellre natt. När allt runt mig blir mörkt och tyst lyssnar jag på musik. Det hjälper mig nästan alltid att hitta den stämning jag försöker skriva fram.

 

2. Berätta om hur du fick inspiration till den här texten.
Jag ville skriva om jorden genom att skriva om universum och jag såg framför mig hur en stjärna faller till jorden. Sedan började jag skriva utgående från den bilden. Jag hämtar ofta inspiration från grekisk mytologi, stjärnbilder och rymden och den här texten är inget undantag.

 

3. Hur mycket tänker du på hållbar utveckling i vardagen?
Jag tänker mycket på hållbar utveckling i relation till vad och hur jag konsumerar. Jag försöker använda produkter som är skonsamma för miljön, äta miljömedvetet, undvika plast, köpa second hand. Min inställning är att det alltid går att bli mer medveten och ta mer ansvar. Det jobbar jag på.

 

4. Äter du klimatvänligt?
Ja, men jag kan bli bättre. Jag äter inte kött men jag äter en del mejeriprodukter, köper inplastade grönsaker och är ganska dålig på att äta enligt årstid.

 

5. Vilket är ditt senaste klimatbrott?
Jag glömde att ta med mig en tygkasse när jag skulle handla och köpte en plastpåse i butiken.

 

6. Skulle du kunna tänka dig att helt sluta flyga?
Ja åtminstone inom Europa, ifall tågnäten effektiverades.

 

 

Fotot är taget av Martina Moliis-Mellberg.