Marcus Rosenlund har skrivit en populärvetenskaplig text i samlingen En liten bok om klimatpåverkan. Texten heter Människan – och andra naturliga orsaker.
 

1. Hur ser din skrivprocess ut? Hur gör du om du har svårt att komma igång?
Om jag kör fast i skrivprocessen eller har svårt att komma igång så lägger jag datorn ifrån mig och gör någonting helt annat. Går ut med hunden eller spelar något spel med mina barn. Vad som helst som gör att jag glömmer skrivandet helt och hållet för en stund. Sedan är det mycket lättare att gå vidare när man har kopplat loss hjärnan från det hela en stund, man ser det med fräscha ögon och man har hunnit glömma det där som man körde fast i.

 

2. Berätta om hur du fick inspiration till den här texten. 
Klimatfrågan är den riktigt stora ödesfrågan för oss alla just nu. Det här är någonting som jag påminns om varenda gång som jag ser mina barn. För det är deras framtid som vi antingen håller på att förstöra eller rädda just nu. Jag hoppas att jag är i det sistnämnda lägret. Det försöker jag i alla fall vara, och det gör jag bäst genom att dela med mig saker som jag har lärt mig om klimatet.

 

3. Hur mycket tänker du på hållbar utveckling i vardagen?
Jag försöker att köpa så få onödiga saker som jag kan. Jag köper helst bara sådant som går att motivera ur ett miljöperspektiv och när det kommer till prylar så köper jag hellre till exempel en dator som är dubbelt dyrare om jag vet att den sannolikt håller i sex år där som en billig dator från rabatthyllan håller i tre år varpå den behöver ersättas. Samma gäller kläder. Men helst köper jag ingenting alls om jag kan undvika det. Jag hatar att shoppa. Däremot köper jag gärna upplevelser, som att gå på teater eller fotoutställningar.

 

4. Har du förflyttat dig klimatsmart i dag?
Jo, det har jag. Jag har bara rest kollektivt i dag.

 

5. Vilket är det senaste klimatbrottet du gjort?
När det gäller just resande, som är det område där det är viktigast att vi skärper oss eftersom flygresor är bland det värsta vi som individer kan göra mot vårt klimat, så var det i våras när jag reste till Italien. Jag har dåligt samvete varje gång jag flyger, men försöker göra mitt allra bästa för att minimera mina flygresor. Förut flög jag t.ex. ofta till Vasa, men det gör jag aldrig numera. Att ta sig ut i Europa är ändå svårt för oss finländare ifall vi inte har mycket tid på oss. Hyperloopen skulle göra allt mycket lättare, men den får vi ju inte nästa vecka, om vi säger som så.