Alva Lobråten har skrivit novellen Bryta sig fri i samlingen En liten bok om sexuella trakasserier. Med novellen vann Alva Mariehamn Litteraturdagars skrivtävling SKRATCH 2018

 

1.  Berätta om hur du fick inspiration till den här texten.
Jag tycker det är väldigt intressant att både lyssna på poddar och se på serier som behandlar destruktiva förhållanden, härskartekniker och annat som kanske inte är tillräckligt omtalat i vårt samhälle. Jag har aldrig varit i ett sådant förhållande som jag skriver om, däremot har jag haft en komplicerad vänskapsrelation som jag tagit inspiration ifrån.

 

2. Har du alltid tyckt om att skriva, eller var det tävlingen som gjorde att du skrev den här texten?
Jag har alltid tyckt om att skriva, och när jag var yngre brukade jag ofta skriva många egna berättelser. Nu på senare tid har jag inte haft lika mycket tid för sådant, men jag tycker fortfarande att det är väldigt kul när vi ska skriva uppsatser och liknande i skolan. Ofta när något speciellt händer eller jag slås av en viss tanke får jag inspiration till att skriva, även fast det inte alltid blir av. Jag brukar även skriva dikter på min mobil när jag får känsla för det.

 

3. Har du tips till dem som har svårt att komma igång med sitt skrivande?
Jag tror att precis som med allt annat är det individuellt vilken förmåga man har till skrivande, men det är nog viljan som spelar mest roll. Något som jag tror är vanligt är att man får prestationsångest  eller inte vet hur man ska börja, och därför kommer man aldrig igång. Därför rekommenderar jag att skriva på datorn så det är lätt att ta bort och lägga till var som helst i texten utan att det blir rörigt. Försök släppa alla krav, och skriv det första du kommer att tänka på, du kan sedan läsa om meningen och omformulera den tills du är nöjd. Något annat jag brukar tänka på är att försöka se skrivandet som en konst, till exempel som när man ritar. Försök se orden och meningarna slingra sig fram som levande klängväxter. Det är inte toppen av dessa växter som är det viktigaste, utan stjälken som leder dit.