Emma Juslin har skrivit en av novellerna i samlingen En liten bok om klimatpåverkan. Novellen heter Avskedet.
 

1. Hur ser din skrivprocess ut? Hur gör du om du har svårt att komma igång?
När jag skriver utgår jag ofta från visuella bilder med en grundläggande tematik som kuliss, ibland har jag även starka karaktärer som driver skrivandet framåt. Skrivprocessen varierar en aning utgående från hur jag föreställer mig att den litterära formen för den slutgiltiga texten kommer att se ut (roman, novell, prosalyrik …). Jag brukar sällan ha svårigheter att börja skriva, men jag kan uppleva frustration under skrivprocessens gång.

 

2. Hur mycket tänker du på hållbar utveckling i vardagen? 
Jag tänker ofta på hållbar utveckling i en filosofisk kontext. Är det möjligt att skapa de grundläggande och samhälleliga premisserna för en hållbar utveckling och vad krävs för att möjliggöra detta? Räcker det med exempelvis sopsortering och globala miljöavtal eller borde mer fundamentala mönster gällande människans förhållande till omgivningen ifrågasättas?

 

3. Vilka tre klimatgärningar försöker du göra varje dag?
Jag kastar aldrig bort mat. Jag använder kollektiv trafik/cyklar/promenerar. Jag konsumerar så lite som möjligt och köper det mesta på loppis/begagnat.

 

4. När gjorde du senast ett klimatbrott?
Jag var motvilligt tvungen att köpa en ny smarttelefon i början av hösten eftersom min gamla slutade fungera. Jag är irriterad på att mobiler inte längre designas för att hålla längre än två år.

 

5. Skulle du vara beredd att helt sluta flyga?
Absolut.

 
 

Fotot av Emma är taget av Henric Rönnberg.