Jonas Forsbacka har skrivit en essä i samlingen En liten bok om sexuella trakasserier. Essän heter Killkompisar.

 

1. Varför är sexuella trakasserier ett så viktigt tema?
För att sexuella trakasserier, och sexuellt våld, är så himla hemskt men samtidigt också så normaliserat i samhället. Så gott som alla kvinnor och tjejer har på olika sätt erfarenheter av mäns sexuella trakasserier. Och man kan se sexuella trakasserier överallt: på sociala medier, film, och som reklam. Och om man kollar på porr är det ofta sexuellt våld man ser på. Mäns sexuella trakasserier är ett av våra absolut största samhällsproblem i världen, och det är akut nödvändigt att också vi som är män tar upp kampen för att reda upp det.

 

2.Vad betydde #metoo för dig?
#metoo var och är fortfarande en riktig ögonöppnare för mej. #metoo har fått mej att vilja förändra hur jag, och vi män som grupp, beter oss. Jag har varit ledsen, arg och ångestfylld över att läsa vittnesmålen, jag har känt skam över att vara man, men så är jag också inspirerad över att få uppleva detta historiska. Det här är förändring, samhällsutveckling.

 

3.Hur flirtar du?
Jag har nog aldrig riktigt flirtat, jag tror att jag har väntat på att andra ska flirta med mej. Nu är jag i ett förhållande, men innan det försökte jag väl mest visa intresse genom att försöka lära känna den andra personen bättre. Genom att aktivt ställa frågor och berätta saker om mej själv. Jag tänker att flirtande kräver rätt mycket tid. Men att det kan vara flirtigt i sig att just ge av sin tid åt någon, och liksom visa att man bryr sig.

 

Fotot är taget av Jonas Forsbacka.