Mia Franck har skrivit en novell i samlingen En liten bok om sexuella trakasserier. Novellen heter Förlåt det var inte meningen.

 

1. Hur ser din skrivprocess ut? Hur gör du om du har svårt att komma igång?
Olika. Alltså varje ny text är — ny. Jag börjar från noll och försöker reda ut vad det är jag håller på med. Det enklaste sättet för att komma igång, nä, det enda sättet, är att skriva. Jag är jätteduktig på att hitta på annat att göra, tror att rätt många författare är bra på att prokrastinera för det är rätt jobbigt att alltid ha en känsla av att jag börjar från ingenting och är på väg mot kaos och katastrof — alltså då talar jag om hur det där jag skriver ser ut där i början, en enda soppa med fel namn, platser, händelser, årtal, väder, tempus och så vidare. Så det jag gör är att skriva för att förstå vad det är jag vill få syn på.

 

2.Varför är sexuella trakasserier ett så viktigt tema?
För att det är så vanligt att det är ”normalt”. För att jag önskar att jag hade protesterat varje gång för att det inte ska vara ”normalt”. Jag har skrivit om sexualitet vetenskapligt och skönlitterärt för att jag tycker det är viktigt att sexuella handlingar ska vara en ömsesidig överenskommelse, inte något en drabbas av.

 

3.Vad betydde #metoo för dig?
Trots ämnet så kände jag att det var fantastiskt med alla rösterna som berättade. Svallvågen som drog fram och visade hur vanligt det är, den var mäktig. Det som överraskade mig var att det faktiskt hände, inte att det är så många som kunde skriva under #metoo.

 

Fotot är taget av Mia Franck.