Nadja Andersson har gjort en tecknad serie i samlingen En liten bok om sexuella trakasserier. Serien heter Alter ego.

1. Berätta hur serien kom till! 
Jag ville adressera könsrollerna och hierarkin vi tvingas in i, i en ålder då livet är fullt av komplexa känslor och kroppen full av hormoner. Det är skadligt om flickor aldrig får vara arga och pojkar ENBART får vara arga. Vi måste få utrycka oss med en bredare känslopalett för att ens ha en liten chans att lära känna oss själva och den oberäkneliga värld som kallas tonåren. 

 

2. Vad betydde #metoo för dig?
Jag har personligen haft turen att inte ha utsatts för verkligt hemska övergrepp, men visst har jag varit i obehagliga situationer och speciellt upprörd har jag varit över osakligt beteende på arbetsplatser t.ex. hos chefer som flirtat eller rört vid mig eller utövat härskartekniker. Jag ser metoo som ett gott exempel på att vi igenom solidaritet tillsammans kan lyfta katten på bordet och tala om känsliga ämnen. Det har blivit lättare att tala om sexuella trakasserier också med män och pojkar vilket jag tror är jättenyttigt.

 

3. Hur flirtar du? 
Ögonkontakt. Jag tycker också om att ge komplimanger, dock inte bara när jag flirtar. Men om jag VERKLIGEN är intresserad av någon så blir jag väldigt nervös, rodnar, och förlorar omedelbart ca 150% av min IQ.

 

 

Fotot är taget av Nadja Andersson.