Roh Petas har skrivit en faktatext i samlingen En liten bok om sexuella trakasserier. Texten heter I morgon är en bättre dag.

 

1.Varför är sexuella trakasserier ett så viktigt tema?
Tyvärr är det väldigt många som utsatts för sexuella trakasserier i någon form och som inte har fått det stöd eller den hjälp som de borde ha fått. Skulden har även ofta lagts på den som utsatts istället för på förövaren, vilket är fel. Jag hoppas att vi också börjar tala mera om samtycke och att det ska bli mindre laddat att tala om sex och begär. Det tror jag att skulle ha en stor förebyggande inverkan.
2.Vad betydde #metoo för dig?
Det var en viktig rörelse för att än en gång lyfta upp sexuella trakasserier och sexuellt våld på agendan. Det var hjärtskärande att läsa om de hemskheter andra har utsatts för men det var ju också empowering att se att en inte är ensam med sina jobbiga erfarenheter, att många tog chansen att organisera sig för en viktig sak och att personer som utsatt andra för sexuella trakasserier ställdes till svar.
3.Hur flirtar du?

Jag masserar mina lymfkörtlar så att kroppen börjar utsöndra doftmolekyler som är tilldragande för kompatibla partners.
Nej, jag skämtar! Jag litar inte alltid på att jag tolkar signaler rätt så i något skede måste jag bara lyfta katten på bordet och kolla läget. Min favoritflirtfråga är kanske ”ska vi förföra varandra?”, den har gett bra resultat!
Fotot är taget av Roh Petas.